Samen werken aan een mentaal gezonde toekomst: samenwerkingsconvenant vernieuwd

Meer dan 40 organisaties, waaronder WerV, hebben dinsdag 26 november hun handtekening gezet onder het convenant TPMZ (Tijdelijke en Passende Mentale Zorg). Het convenant markeert de gezamenlijke inzet voor toegankelijke, tijdige en passende mentale zorg in de regio IJssel-Vecht en vormt de basis voor de Uitvoeringsagenda TPMZ 2025. Mirjam Stender, manager bedrijfsvoering, divisie specialistische diagnostiek en behandeling bij Dimence: “Dit convenant is essentieel. Door ons te verenigen, zorgen we dat iedere inwoner de ondersteuning krijgt die nodig is en kunnen we samen echt het verschil maken.” 

Focuspunten voor 2025 
De samenwerking binnen TPMZ krijgt in 2025 concreet vorm met de Uitvoeringsagenda, die werkt aan thema’s zoals het verkennend gesprek, domeinoverstijgend casusoverleg en consultatiefuncties. Door het delen van kennis en expertise en een soepele doorverwijzing tussen partijen, willen de partners wachttijden verminderen en passende zorg bieden. Initiatieven zoals transfertafels en deskundigheidsbevordering zorgen dat iedere inwoner de juiste zorg op het juiste moment ontvangt. 

Een inspirerende start en verrassende initiatieven 
De ondertekening vond plaats tijdens de Inspiratiedag Mentaal Gezond IJssel-Vecht. Ruim honderd professionals uit geestelijke gezondheidszorg, het sociaal domein en huisartsenpraktijken kwamen samen om zich te laten inspireren en verbinden in de missie voor betere mentale zorg.  

De dag begon met een bijzondere theatervoorstelling, “Groeten uit de GGZ”, waarin de uitdagingen binnen de geestelijke gezondheidszorg met humor en kwetsbaarheid werden gedeeld. Het stuk bood een krachtige aanzet om anders naar de ggz te kijken. “Het was een voorstelling die de herkenbare pijnpunten in de ggz blootlegde en ook hoop gaf voor de toekomst. Dit opent echt het gesprek,” aldus een bezoeker. 

Tijdens verschillende workshops kregen de deelnemers een inkijk in waardevolle initiatieven in de regio. Praktische voorbeelden zoals het verkennend gesprek, peer-to-peer support voor jongeren, en domeinoverstijgend casusoverleg toonden wat er al gebeurt om mensen sneller de juiste zorg te geven. "We hebben nieuwe manieren gezien om zingeving in de zorgpraktijk te integreren, jongeren laagdrempelig te ondersteunen, en meer vanuit samenwerking te denken. Dit prikkelt echt om anders naar situaties en oplossingen te kijken," vertelde een enthousiaste bezoeker. 

Samen bouwen aan een mentaal gezonde regio 
De Inspiratiedag en het vernieuwde samenwerkingsconvenant markeren een belangrijke stap voor de mentale zorg in de regio. De werkgroep TPMZ kijkt met voldoening terug op de dag: “De Inspiratiedag bracht ons niet alleen nieuwe inzichten en initiatieven, maar versterkte ons ook als netwerk. Samen blijven we bouwen aan een mentaal gezondere toekomst voor iedereen in de regio IJssel-Vecht.”