Een dagje op stap met WerV collega Nelleke Gerritsen

Vandaag is het mijn beurt om jullie een dagje mee te nemen in een werkdag bij WerV. 

Ik ben inmiddels 10 jaar werkzaam voor Dimence als maatschappelijk werker in de regio Hardenberg/Ommen en dit bevalt mij nog steeds heel erg goed. Sinds juli 2023 ben ik ook werkzaam voor WerV als sociaal werker in Hardenberg en sinds kort ook deels in Almelo. Deze combinatie maakt mijn werk nog leuker! Ik werk voor zowel het project WelThuis als voor Wachtkracht. Daar zal ik zo wat meer over vertellen. Ik heb geen vaste dag voor mijn WerV werkzaamheden, dus die bestaan gewoon naast mijn werkzaamheden voor Dimence. Daardoor zien mijn dagen er ook altijd anders uit; gelukkig maar, want ik hou heel erg van afwisseling in werkzaamheden. 

Mijn werkdag begint om 08.30, nadat ik de kids naar school heb gebracht. Ik begin gelijk met de ochtendvergadering van het FACT team, waar ik als maatschappelijk werker voor werk. We bespreken elke ochtend de mensen waar het op dat moment minder goed mee gaat en bespreken we wat er die dag nodig is. Daarna heb ik nog een overleg, dit keer met de werkgroep Huiselijk Geweld & kindermishandeling, we komen zo’n één keer per vier weken bij elkaar. We bespreken daar situaties of zorgen die vallen onder huiselijk geweld of kindermishandeling. 

Dan is het tijd voor mijn eerste afspraak, deze valt onder Wachtkracht. Wanneer iemand is aangemeld voor behandeling bij Dimence, maar eerst op een wachtlijst komt, kunnen we vanuit het project Wachtkracht alvast ondersteuning bieden. We bespreken welke thema’s belangrijk zijn voor iemand en bepalen doelen om de wachttijd te overbruggen. Soms vindt iemand het ook gewoon fijn om te sparren of te ventileren, dat is ook helemaal prima. 

Mijn volgende afspraak is vanuit het project Wel Thuis. Vanuit Wel Thuis begeleiden we bij vragen op het gebied van financiën, wonen, dag invulling en sociale contacten. Het is een huisbezoek in Ommen bij een jongeman die al enige tijd thuis zit en daar graag verandering in wil. Met hem onderzoek ik wat hij graag anders wil en hoe we dat kunnen organiseren. We bespreken de mogelijkheden om zijn sociale netwerk uit te breiden en zoeken een plek waar hij weer meer kan deelnemen aan de maatschappij. Voor hem zal dat eerst vrijwilligerswerk zijn. We bespreken zijn interesses om passende plekken te kunnen vinden en plannen een vervolgafspraak. Na de afspraak rij ik door naar onze locatie in Hardenberg en lunch ik met mijn collega’s van het behandelteam van Dimence. Mijn WerV collega’s zitten helaas op afstand in Almelo, maar gelukkig zien en spreken we elkaar geregeld. 

Na de lunch heb ik een afspraak op het gemeentehuis in Hardenberg. Ik ga daar samen met een jongedame naartoe die vastloopt in haar financiën. We zijn bezig om een schuldenregeling voor haar aan te vragen en de gemeente ondersteunt hierin. Na een fijn gesprek met de medewerker van de gemeente zijn we allemaal heel wat wijzer en zijn er stappen gezet. Ik rij weer terug naar kantoor en heb overleg met een collega die vastloopt bij een client. Deze man overziet zijn financiën niet meer en er dreigt huisuitzetting. Omdat hij hier zelf geen hulp bij wil en de situatie erg zorgelijk is, besluiten we om bewindvoering voor hem aan te vragen. We spreken door wat daar voor nodig is en ik ga een start maken met de aanvraag, het zoeken van een bewindvoerder en het schrijven van een onderbouwing die nodig is en mijn collega vult die aan. Zodra dat klaar is, kan de aanvraag naar de rechtbank. 

Hierna is het even tijd voor een theetje en stort ik me op alle mails die nog op antwoord wachten en is er tijd voor het schrijven van de rapportages van de afspraken. Tot slot heb ik om 16.00 uur nog een huisbezoek bij een gezin in Dedemsvaart. Vanuit mijn functie vind ik het heel belangrijk om ook naasten te betrekken. Zij kennen de client immers het beste en blijven ook betrokken. Ook bespreek ik of, de partner in de geval, zelf ook ondersteuning nodig heeft. In het gesprek wordt duidelijk dat dit gezin heel geïsoleerd leeft en problemen op meerdere levensgebieden ervaart; bij de financiën, bij het huishouden en bij de opvoeding van de kinderen. We bespreken hun wensen voor ondersteuning hierbij en ik zal na deze afspraak schakelen met het sociale wijkteam van Samen Doen om een aanvraag te kunnen doen voor ondersteuning. In dit werk heb ik veel contact met verschillende externe partijen (bijv. de gemeente, het UWV, VeiligThuis) om goed af te stemmen over wie wat doet. Het komt ook voor dat ik alleen de naaste blijf spreken, omdat die moeite heeft om met de situatie om te gaan. Dan bespreek ik met de naasten wat hij/zij nodig heeft om het zelf goed vol te kunnen houden en manieren om met een partner om te gaan die in behandeling is bij Dimence. 

Soms ben ik zelf een lange tijd betrokken en soms wordt er ook andere hulp ingezet, waarna ik zelf weer naar de achtergrond ga. Ik zeg altijd dat mensen mij mogen blijven benaderen bij vragen en zo komt het nog wel eens voor dat mensen mij na jaren weer eens een berichtje sturen met de vraag of ik met hen mee wil denken. Heel mooi vind ik dat. Toegankelijk zijn en de mogelijkheid om laagdrempelig weer contact op te kunnen nemen vind ik erg belangrijk in mijn werk. 

Op de terugweg van het huisbezoek heb ik nog tijd om vanuit de auto wat telefoontjes te doen, waar ik eerder niet aan toe ben gekomen. Het is iets voor 18.00 uur wanneer ik naar de opvang rij om mijn kids weer op te halen; gelukkig is dat maar een paar minuten rijden vanaf mijn werk. Mijn werkdag zit er weer op, de tijd is voorbij gevlogen. Morgen weer een nieuwe dag!