Ik hoor er weer bij
Na jaren zonder werk ondersteunt deze cliënt sinds kort de huismeesters op het Westerdok in Almelo. “Ik heb weer collega’s, leer nieuwe mensen kennen en het voelt lekker dat ik weer kan meepraten over mijn werk.”, vertelt hij enthousiast. Onderzoek toont aan dat werken een positieve bijdrage levert aan het herstel van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Cliënten die ook de stap naar werk hebben gemaakt, bevestigen mij hoeveel eigen kracht dit geeft en als ervaringsdeskundige herken ik dit gevoel. Iedereen kan uitvallen op zijn werk om welke reden dan ook en hierdoor psychische klachten ontwikkelen. Maar andersom werkt ook, want een baan kan ook veel voldoening geven en positief werken voor je herstelproces.
Werken helpt herstellen
De stap naar een vrijwilligersbaan heeft mij in mijn herstel een enorme boost gegeven en ik zie dit ook bij andere mensen met een psychische kwetsbaarheid. Weer meedoen in de maatschappij, of dit nu in de vorm is van vrijwilligerswerk of een betaalde (soms aangepaste) baan, werkt versterkend oftewel empowerend. Werken brengt voldoening, sociale contacten, inkomen en eventuele financiële zelfstandigheid, persoonlijke waardering en nieuwe ervaringen met zich mee. En als het werk leuk is en bij je past, dan kost het energie maar levert het ook energie op. Ook biedt werk structuur en dat is voor iedereen belangrijk om mentaal gezond te blijven. Ik gun iedereen een fijne werkplek waar je met vallen en opstaan zelf kunt onderzoeken waar jouw grenzen en kwaliteiten liggen. Het kan een belangrijke ondersteuning zijn voor je eigenwaarde en helpt bij de structuur of routine in je dagelijks leven.
Laat je niet weerhouden
De stap naar werk, de drempel om weer mee te doen in de samenleving is hoog en brengt angst en onzekerheid met zich mee, maar laat je hierdoor niet weerhouden. Je zult misschien afvragen: “Ben ik hier wel klaar voor, durf ik dit wel aan of houd ik het wel vol? Krijg ik geen problemen met het UWV of de Gemeente?” Diezelfde vragen stelde ik mij toen ook en het voelde als een sprong in het diepe zonder zwembandjes. Maar na een tijd als vrijwilliger te hebben gewerkt bij Ixta Noa, kreeg mijn leven weer betekenis. Onderzoek wijst uit dat het effectiever is om eerst een werkplek te vinden die past bij jouw energielevel, kwaliteiten en voorkeuren. First place, then train. Dus eerst een baan vinden en dan training en begeleiding op je werkplek krijgen net zoals mijn sprong in het diepe bij Ixta Noa.
Doe het samen met WerV!
Je hoeft deze stap niet alleen te zetten, want binnen Dimence kunnen de medewerkers van WerV jou hierin begeleiden. Samen op zoek naar vrijwilligerswerk, een participatieplek of een passende betaalde baan. Want het creëren van een vrije ruimte, een werkplek waarbinnen mensen kunnen groeien en herstellen is maatwerk. Leidend in alle keuzes en besluiten rondom werk, zijn jouw voorkeuren, sterke punten en behoeften. Ze helpen je hoe je een brief en een cv kunt opstellen en je bespreekt bijvoorbeeld wat je wel of niet wilt of hoeft te vertellen in het sollicitatiegesprek. Ben je eenmaal op je nieuwe plek? Dan laten ze je niet los en is op verzoek ook ondersteuning op de werkvloer mogelijk.
Zet die eerste stap!
Of je nu een maatje bent van die jongen die niet alleen naar de bioscoop durft of dat je weer een passende deeltijdbaan hebt gevonden die je op het lijf is geschreven, deelnemen in de maatschappij is belangrijk, want ook jij doet er toe. Het is juist goed om aan je herstel te werken terwijl je weer volop meedoet. Zet die eerste stap en ga op zoek naar wat je inspireert en waar je goed in bent. Werken helpt bij het herstel als het op een plek is die bij jou past!
Enthousiast geworden?
WerV vrijwilligerswerk & participatie bevindt zich op alle hoofdlocaties van de Dimence Groep in Deventer, Zwolle en Almelo. Neem contact met ze op, want werken werkt.
Telefoon: 038 8515799 – www.wervdg.nl
Inge Lucas
Sinds 8 jaar werk ik als ervaringsdeskundige op de HIC (High Intensive Care) en spoed MC (Medium Care) afdeling locatie Westerdok in Almelo en volg bij Saxion Hogeschool in Deventer de nieuwe hbo-ad opleiding Ervaringsdeskundigheid in Zorg & Welzijn. Daarnaast ben ik ook voorzitter van de vakgroep ervaringsdeskundigheid van de Dimence Groep.
De vakgroep denkt mee vanuit onze ervaringsdeskundige professie over beleid, de kwaliteitsverbetering van behandelingen, deskundigheidsbevordering en haken aan bij de landelijke ontwikkelingen op het gebied van inzet ervaringsdeskundigheid binnen de ggz.