De soos
De soos voor senioren wil meer ‘jongeren’
"Er zijn zeker 100 bejaarden in Beerzerveld en omgeving die aan onze activiteiten zouden kunnen meedoen, maar er komen gemiddeld 30 mensen naar de Soos." Henk Schuurman is van huis uit boekhouder, maar nu is hij al 12 jaar secretaris/penningmeester van de Soos. Hij bedoelt dat hij best wat meer mensen bij de soos wil betrekken. “Soms komen er wat meer bij de toneelvoorstelling en bij de reisjes. De meeste zijn van mijn leeftijd.”
De activiteiten blijven vertrouwd
“We komen ongeveer eens in de twee maanden bijeen. In september is er een boottochtje, in oktober/november is er een spelletjes-middag. Half december volgt een kerstmiddag en aansluitend een diner of buffet,” somt Schuurman op. Hij vervolgt: “Er is in januari een nieuwjaarsbijeenkomst, waarbij er bingo wordt gespeeld. In het voorjaar komt een toneelgezelschap uit Ommen, 'De jeugd van vroeger', optreden. In juni is er een bustochtje. Giethoorn, Zuidlaren, Zuidwolde, Garderen en vele andere bestemmingen zijn al gepasseerd. Het tochtje wordt altijd afgesloten met een maaltijd." Het is een vertrouwd programma waar de mensen al tientallen jaren op kunnen rekenen.
Digitaal vind ik minder overzichtelijk
De activiteiten worden gepubliceerd in een nieuwsbrief. “Vroeger was de nieuwsbrief een boekje, dat in alle buurtschappen werd verspreid,” vertelt Schuurman. “Nu gaat dat helemaal digitaal en dat vind ik veel minder overzichtelijk. Onze eigen circulaires, met onder meer de jaarplanning, werden met het boekje verspreid en die brengen we nu verder zelf rond naar alle mensen van 65 jaar en ouder in Beerzerveld en omgeving."
Betrokken bij de mensen
Meneer Schuurman kent Beerze als zijn broekzak: Hij heeft er op de lagere school gezeten en woonde zijn hele leven op bijna dezelfde plek. “Ik ben aan de overkant van de weg geboren en heb daar lang gewoond.” Als boekhouder heeft hij voor diverse bedrijven gewerkt en ook als lid van de kerkenraad is hij altijd betrokken geweest bij de mensen.
Graag wat meer jongeren
“De soos bestaat al vanaf 1970,” vertelt hij. “De bedoeling was om de dienstverlening voor ouderen die zelfstandig wonen uit te breiden. En om dat te doen met zoveel mogelijk vrijwilligers uit de doelgroep, met waar nodig ondersteuning van de professionele instellingen.” Na bijna 50 jaar is daar nog weinig aan veranderd. “De mensen zijn alleen ouder geworden,” vindt Schuurman. “De soos vergrijst; we zouden er graag wat meer jongeren bij hebben”, aldus de heer Schuurman. Het begrip ‘jongeren’ is voor hem relatief: “Gelukkig is er sinds kort een jong bestuurslid bij, die 65 jaar is.”
Cecile van den Brink, schrijfvrijwilliger, WijZ